Еволюція дизайну світильників в 1910-1920 роках

Мистецтво завжди йшло у ногу із часом, а інколи навіть і поперед нього та швидко підлаштовувалось під нові реалії. Тому на початку 20 сторіччя, у вік різкої урбанізації, революцій, війн та дуже стрімкого розвитку усіх сфер людського життя, відбувся справжній марафон!

Все почалося у 1910-1920 роках: світ почав змінюватися дуже швидко, тому старе мистецтво, у тому числі і модерн, вже не могло відповідати новим стандартам, та поступилося своїм місцем на біговій доріжці часу таким темним конячкам, як ар-деко, конструктивізм, супрематизм, універсалізм та індивідуальне мистецтво. Їм судилося почати своє нове змагання з "низького старту".

Головними та невгамовними суперниками між собою були універсалізм та індивідуальне мистецтво. Жоден з них не хотів признати іншого кращим за себе. Супрематизм та конструктивізм були більше схожі на двох побратимів, що мають у корні схожі ідеї, але кожен мав свого "тренера": у супрематизма - Казимир Малевич, у конструктивізма - Володимир Татлін. Ар-деко стояв окремо від усіх, та, задавалось, що приймає участь у цьому марафоні не заради перемоги, а заради участі. Отже, хто буде переможцем? 

Війна та революції мали дуже сильний вплив на мистецтво. Для одного стилю це створювало перешкоди, для іншого - навпаки давало поштовх.

Дизайн, живопис та архітектура змінювались на очах у очевидців того часу. У процесі змагань між новими стилями та напрямками у різних країнах світу з'являлися нові школи, об'єднання та інші навчальні заклади, де молоді митці навчалися та відточували свою майстерність:

✔️перше професійне дизайнерське об'єднання у Німеччині — «Веркбунд»;
✔️заявив про себе російський мальовничий авангард;
✔️з'явилося нідерландське об'єднання "Стиль";
✔️зародилася знаменита амстердамська архітектурна школа;
✔️у німецькому місті Веймарі була створена Вища школа будівництва й дизайну Баухаус;
✔️перші кроки «зробив» стиль ар-деко у Франції.

Хто ж переміг? 

Кожен був переможцем у тому, для чого підходив найкраще. Універсалізм та конструктивізм стали переможцями у промисловому дизайні та архітектурі багатоквартирних будинків. Як прийнято казати "все для людей".

Індивідуалізм та ар-деко завоювали перемогу у змаганні на кращу індивідуальну та муніципальну архітектуру та на найкращий унікальний дизайн.

Супрематизм знайшов свою неперевершеність у живописі та разом із конструктмвізмом став основоположним напрямком у стилі безпредметного мистецтва.

Так і закінчився виликий марафон мистецтв на початку 20 століття.