Еволюція дизайну світильників в 1920-1930 роках

В 1920-ті роки в дизайні вирізнялися 2 широких напрямки, що різнилися між собою:

1) Екстравагантний ар-деко. Він виник на хвилі економічного буму у 10-х роках XX століття та вбрав в себе тягу до розкоші. Але світове визнання цей стиль отримав лише на початку 1920-х років.

2) Безкомпромісний авангардний модернізм або функціональний Баухауз світ побачив наприкінці Першої світової війни. Він відображав сміливе бачення творців під час та після війни. Саме тому йому було складніше заявити про себе світу.

Над стилем Баухауз працювала голландська спільнота художників “De Stijl” наприкінці 1919 року. Митці в ній об'єднали ідеалізм та функціоналізм, естетичний аскетизм та універсальний підхід до мистецтва, архітектури та дизайну. Саме тому в Баухаузі можна знайти футуристичні, абстрактні та авангардні нотки в дизайні світильників.

Свою популярність він отримає тільки лише через 10 років. Причина була у економічному стані світу на ті роки.

Новий світ - новий вид, або як виглядав інтер'єр у стилі ар-деко? 

Ар-деко швидко набув популярності після Паризької виставки 1925 року, де показав світу нову реальність - тепер все має бути стилізованим та спрощеним до геометричної абстракції.

Предмети побуту в стилі ар-деко надавали інтер'єру розкішний вигляд. Цей стиль поєднує в собі цілий перелік різних мотивів, що гармонійно поєдналися в ньому: давньоєгипетські мотиви, мистецтво первісних племен, античність, європейський модерн (ар-нуво).

Ар-деко черпав натхнення з еклектичного набору історичних джерел - від мистецтва африканських племен до Стародавнього Єгипту, який увійшов в моду після сенсаційної знахідки Говардом Картером гробниці Тутанхамону в 1922 році. На нього також впливали сучасні течії в живописі, насамперед французький кубізм та італійський футуризм.


Палаючі фарби та досить яскравий колір скла, властиві "Галле" (Франція) та "Тіффані" (США) змінилися на практичне матове або прозоре скло. Матеріали стали різноманітнішими, ціннішими та дорожчими – розписані фарбами метали, алебастр, мармур, лак, дзеркальне скло, шкури морських тварин.

Також в дорогих деталях інтер'єру ар-деко використовувались ексклюзивні матеріали: панцир черепахи, слонова кістка, лазурит, шкіра плазунів та рідких тварин, дорогоцінні метали, камені, кришталь, морські раковини, вставки із екзотичних порід дерева.

В рамках ар-деко створювалися інтер'єри в чистих фарбах - яскраво-синій, лимонній, рожевій, блакитній, перловій - з розсіяним освітленням кришталевої люстри та приглушеним прихованим освітленням. Американські варіанти ар-деко уникали яскравості та екстравагантності, там любили поєднувати різні породи дерев та не допускати великої кількості кришталю та золота. Одне слово, це був стиль героїв ранніх романів Агати Крісті.


Замість висновків


В 1920-ті роки відбулася справжня революція у сфері освітлення. Це було щось! З'явилися нові види світильників: всі вони були функціональні, стильні, практичні. З ними можна було зробити з інтер'єром все, на що тільки здатна фантазія. В цей час набуло популярності переправлене (відбите) світло. Завдяки технічним новинкам стало можливим контролювати яскравість освітлення та навіть з'явилися нова професія - спеціаліст по електричному освітленню! Він розраховував силу світла, враховуючи площу, місце положення, кількість світильників та займався світловою композицією.

В сучасному дизайні ар-деко та безкомпромісний авангардний модернізм зустрічається дуже часто та вважаються одними із найпопурярніших стилей інтер'єру сьогодення.