Еволюція дизайну світильників в 1900-1910 роках

В нас стартує рубрика “еволюція дизайну світильників за останні 100 років”. Ми постараємося розглянути найважливіші моменти еволюції світильника та побачити у кожному їх атмосферність за певний період.

Розпочнемо з 1900 по 1910 роки. Це десятиліття вважається останньою епохою ремісників, які дуже сильно вплинули на подальший світлодизайн XX століття. Найчастіше з ідентифікацією стилю ар-нуво проблем не виникає, оскільки його відмінні риси складно сплутати з чимось – для нього характерні природні мотиви, хвилясті та вигнуті лінії. В якості матеріалу використовувався чорний метал, коване залізо, дерево, скло та кришталь.

В 1905-1910-ті роки, флористика стає одним із напрямків світлодизайну, яке виділилося в окремий оригінальний стиль. У дизайні бра, торшерів та люстр незмінно присутні квіти у вигляді бутонів, квіткових букетів та навіть цілих кошиків, а також різноманітних рослинних мотивів. Причому у оформленні джерел світла присутні суцвіття, квіткові бутони, гілочки, пагони та листочки. Колірна гама таких виробів найчастіше зустрічається з ніжними пастельними відтінками, рідше – насиченими фарбами.

В 1907 році Маріано Фортуні винайшов студійну лампу, яка була забезпечена димером. Вона використовувалася спочатку лише у фотостудії, а пізніше стала популярним предметом інтер'єру. Фортуні використовував тканини з неповторними мотивами та орнаментами, які вигадував сам. Експериментував зі світлом, розуміючи, що освітлення відіграє важливу роль в атмосфері будь-якого інтер'єру.В 1900-1910-ті роки, знамениті лампи Тіффані дійсно стали абсолютно новим явищем в історії світового декоративного мистецтва.

Тіффані - це яскравий та оригінальний елемент в інтер'єрі, що випромінює теплоту та затишок. У кожному плафоні видно чітку продуману структуру візерунка, що формує виріб. Ідеї створення орнаментів черпалося із самої природи.Луїс Тіффані зміг лише за кілька років вивести американське декоративне мистецтво на світову сцену та поставити його в один ряд із шедеврами європейських майстрів. І все завдяки особливій магії скла та світла.Ім'я американського художника стало широко відомо за межами його рідного континенту та стало загальним явищем для всього американського модерну в цілому, який одержав лаконічне найменування "стиль Тіффані".