Що купити: «лампочку Ілліча», «спіраль» чи світлодіодну лампу?
Перше питання, з яким потрібно розібратися, – види ламп. Найпопулярніші джерела освітлення: лампи розжарювання (вони ж "лампочки Ілліча"), галогенні, компактні люмінесцентні (у народі називаються "енергозберігаючі") та світлодіодні. Кожен вид має свої переваги та недоліки.
 
1) Лампи розжарювання – найдешевші джерела освітлення. Незважаючи на хорошу якість світла без мерехтіння та відблисків, ці лампи – «спекотні»: вони випромінюють багато тепла та швидко нагріваються. Саме тому лампи розжарювання тринькають електрику та швидко перегорають. До того ж, вони світять лише теплим жовтим світлом.

2) Галогенні лампи – це самі лампи розжарювання, але всередині знаходиться газ – галоген. Такі служать трохи довше, енергії споживають менше, але також сильно нагріваються. Галогенні лампи не можна чіпати руками, тому що жирові (і будь-які інші) сліди на їх поверхні призводять до швидкого підвищення температури та вкорочують термін служби.

3) Компактні люмінесцентні лампи - "енергозберігаючі", у формі "спіралі". Майже не нагріваються, довго служать. Усередині люмінесцентних ламп знаходиться ртуть та фосфор, тому їх потрібно здавати на утилізацію та дбайливо звертатися вдома, щоб не розбити. Через стрибки напруги, «спіралі» швидше перегорають. Крім того, енергозберігаючі лампи можуть мерехтіти.

4) Світлодіодні (або LED) лампи – найсучасніші та найнадійніші джерела світла. Вони служать до 25 разів довше ламп розжарювання, а електрики споживають майже у 8 разів менше. Миттєво вмикаються, практично не нагріваються та не мерехтять. Якість світла максимально наближена до природного. Єдине питання - вартість: в порівнянні з лампами розжарювання за 20 грн, світлодіоди за 200 грн можуть здатися дорогими. Проте їхня вартість швидко окупається, а служать вони багато років.

В попередніх статтях ми писали про те, як обрати найяскравішу лампу та пояснювали чому лампи світять жовтим, білим або синім кольором.