Чому лампочки іноді світять жовтим, а іноді – білим та синім?

Чому лампочки іноді світять жовтим, а іноді – білим та синім? 

Вся справа в колірній температурі. Коли горять лампи з більш низькою температурою кольору, може здаватися, що вони світять жовтим, а з більш високою – білим або навіть блакитним. Колірна температура вимірюється в Кельвінах (К).

Ось у нас є лампи розжарювання, які світять теплим жовтуватим світлом із температурою освітлення 2500-2800К. Таке тепле світло створює затишну атмосферу у домі, максимально наближає до сну, дає можливість розслабитися та більше всього підходить для читання книги перед сном. І якщо ви хочете створити таку комфортну атмосферу вдома, тоді обирайте лампи із колірною температурою 2500-2800К.

 

Колірну температуру 3000К вважаємо самим приємним “теплим білим” світлом для очей, яке більше всього підходить для використання у домашньому побуті та господарських приміщеннях. Світло ламп із колірною температурою 4000К називають “нейтрально білим”. Таке світло більше підходить для офісів або приміщень, де важливо зберегти робочу атмосферу. Лампи з “холодним білим” світлом 5000К та вище призначені для лайтбоксів та інших рекламних конструкцій. Це треба для того, щоби в рекламі білий був дійсно білим, а не жовтим.

Біле світло сприяє підвищенню працездатності та краще всього воює зі сонливим станом. А жовте світло допомагає розслабитися та відпочити, тому вдома у вечірній час світло має бути з колірною температурою не вище 3000К. Вся справа у змісті кількості синього кольору, оскільки синій колір пригнічує вироблення мелатоніну.

А якщо в нас 2000К та нижче? Вони світять бурштиновим кольором, тому і використовуються в дизайн-проектах, як декоративне світло. Тобто, в більшості, підходить для краси.